Opbrengst Klaar is Kenia!

twee banieren die weinig te raden over laten: we moeten het met elkaar doen

vroeg u nu of de spullen spiksplinternieuw zijn?

foto: Tina Wenink

De actie heeft € 2.211,75 opgeleverd. Eind augustus is het geld van de actie Klaar is Kenia! vanuit onze groene kerk Santpoort en Velserbroek overgemaakt naar Tina Wentink, die samen met James Wakibia al een actieplan had gemaakt voor deze wereldwijde schoonmaakdag. Zo jammer dat James deze bijzondere dag in het jaar door verplichtingen niet bij kon wonen, hoewel we dat van te voren wisten. Wat we niet gehoopt hadden was dat Tina helaas geveld werd door bronchitis op World Cleanup Day 2022. We hadden ze graag op beeld gezien.

 

Ze had volledig vertrouwen in haar team en die heeft haar niet beschaamd. Ze heeft wel ruimschoots voor de actiedag de nodige spullen aangeschaft om de schoonmaak goed te laten verlopen Helaas kon er alleen in het district Kisumu een cleanup georganiseerd worden. Persfotograaf Brian Ongoro heeft er prachtige actiefoto's van geschoten.

World Cleanup Day 2022

District Kisumu

benodigdheden

de versnaperingen worden uitgepakt

na de versnaperingen werd het gereedschap uitgeladen

de veiligheidshesjes worden uitgedeeld

klik hier om een impressie te krijgen van de schoonmaak

clean up the world

foto: Tina Wentink


de aftrap

het begint natuurlijk allemaal met een goede instructie

maar  we hoeven het niet alleen te doen


werk in uitvoering

de aangekochte pioniersscheppen en kruiwagens zijn geen overbodige luxe maar het kan ook met de hand: man en vrouw

handmatig afvoeren kan ook, man en vrouw

niet te veel nadenken...

...gewoon erin duiken waarbij de handschoenen hun nut bewijzen


drietrapsraket

pioniersschep ook wel veldschep geheten, hulpvaardig, vervolgens handmatig in de zak...

of met de steekschep, dan zitten de handen niet in de weg...

en alles maar weer afvoeren...

jong en oud, jongens en meisjes: vele handen maken licht werk terwijl de afvalberg groter en groter wordt...

tot alles schoon is...

...ook het water


uiteindelijk

totdat de aarde, rivieren en zeeën schoon zijn!

Dankbetuigingen

Bedankbrief uit Kenia

16 oktober 2022

 

Lieve mensen in Nederland en met name Santpoort en Velserbroek,

 

Via deze brief wil ik jullie bedanken voor de hulp bij onze schoonmaakactie in Kenia! In mijn district, Kisumu vlakbij het Victoria meer, hebben wij met vrijwilligers zeker 50 vuilniszakken zwerfvuil opgehaald. Voornamelijk luiers, plastic en glazen flessen werden door ons verzameld in zakken van soms wel 70kg! Het opgehaalde vuil was dit keer echt een absoluut record!

 

Helaas vinden politici, het schoon houden van de omgeving niet bijster belangrijk, maar gelukkig waren er drie lokale politici aanwezig, om onze actie te ondersteunen. Ook kwam een tv zender langs om zo meer bewustzijn te creëren.

 

We waren echt overweldigd door de hoeveelheid vrijwilligers die op kwamen dagen; we hadden spullen voor zo’n 100 mensen ingekocht, maar er hielpen meer dan 150 vrijwilligers. Met diverse lokale organisaties hebben wij veel samen gewerkt, zoals Kisumu Environmental Champions, Jijengee and Twinsworld. Zelfs, mensen uit de verre omgeving kwamen ons helpen, naast heel veel kinderen uit de buurt, vol enthousiasme en vonden het ook nog eens hartstikke leuk!

 

Jammer genoeg hadden wij het aantal vrijwilligers behoorlijk onderschat, waardoor het beloofde eten en drinken aan de krappe kant was! Een duidelijk leerpunt voor een volgende cleanup welke zeker gaat komen. Deze willen wij houden op de volgende World Cleanup Day op 5 juni 2023, maar waarschijnlijk gaan wij al eerder aan de slag.

 

Wij zijn heel blij met het opgehaalde bedrag van ruim € 2200,00, zodat wij hier voldoende hulpmateriaal konden aanschaffen. Deze spullen, afvalgrijpers, rubber laarzen, handschoenen, vuilniszakken e.d., kunnen wij weer gebruiken bij onze volgende cleanup!

 

Namens alle vrijwilligers wil ik iedereen die heeft bijgedragen aan het slagen van deze schoonmaakactie enorm bedanken en is de wereld weer een klein stukje schoner!

 

 

Met een een warme groet,

 

Tina Wentink

Kisumu, Kenia

Bedankje uit Nederland

 

De werkgroep Klaar is Kenia! bedankt Tina, haar medewerkers en fotograaf Brian Ongoro, heel hartelijk voor het ter plaatse organiseren en realiseren van deze cleanup in Kenia.

 

Bart, Chris, Gerrit, Harry, Roland , Ton

Bedankjes van sympathisanten

 

Van Jijenge:

Hallo Harry Stevens, oprechte waardering voor de steun van je team, het was erg welkom voor het succes van het opruimproject. We zijn zeer verwachtingsvol dat we het goede werk kunnen voortzetten met zowel uw steun als de betrokkenheid van onze leden van de community based organization.

 

Met vriendelijke groet,

 

Tom Ogalo, Jijenge Youth Cleanup Day cordinator van de Westelijke Regio Kenia

 

Van Kisumu Environmental Champions:

Zeer vereerd om als sympathisant genoemd te worden. Mijn community based organization Kisumu Environmental Champions onder leiding van campagnevoerder Rahmina Paullete en die andere CBO Jijengee onder leiding van Tom Ogalo rekruteerde de vrijwilligers die vervolgens deel uitmaakten van de coördinatoren. We werken samen met Jagpal Sadhu, de echtgenoot van Tina. Het was een geslaagde schoonmaak en we bedanken de financiers. We kijken uit naar meer betrokkenheid en tegemoetkoming van onze pioniersbeweging en haar campagnevoerders.

 

Om gehoor te geven aan een voortzetting kunt u contact met mij opnemen:

kisumuenvironmentalchampions@gmail.com

+254716584479

Nawoord

voor alle kinderen op aarde en hun toekomst!!!!!