Vraag en aanbod

Na World Cleanup Day 2021 toen ik, een van de leden van De Werkgroep Groene Kerk, James contactte omdat ik nieuwsgierig was hoe of hun World Cleanup Day verlopen was, vond ik het aanvankelijk leuk om te zien hoe er in een ver land van Nederland vandaan ook aan prikacties werd gedaan. We zijn echt a global villageMaar al chattende met James, wat e-mails  en foto’s verder werd er mij iets pijnlijks duidelijk. Hij vertelde me namelijk dat visnetten enz. niet makkelijk aan te schaffen zijn in Kenia. Dan gaan we je erbij helpen!— Het eerste wat ik dacht en aanbood.

Het verzenden van een houten kist met een schoonmaaktoerusting zou erg duur en omslachtig zijn. Toch vond de werkgroep een andere weg om te kunnen bijdragen aan World Cleaunup Day 2022 aldaar: de actie zoals ze nu is! In het gunstigste geval ontvangen we voldoende bijdragen om extra afvalgrijpers naar Kenia te kunnen sturen.

Tina coördineert de cleanups in de provincie Kisumu en James doet dat voor de provincie Nakuru.

Groene kerk

We willen niet alleen de omgeving van onze eigen groene kerk, lees: De Groene Kerk Nederland zo groen mogelijk maken maar ook de omgeving ver buiten onze kerk.

Dat was bepaald geen sinecure. Zoals gezegd bleek tijdens de voorbereiding dat een kist met spullen verschepen erg ingewikkeld en duur was. Maar in het proces kwamen we via een ander lid van de Werkgroep Groene Kerk bij Tina Wentink terecht. Zo konden we lokaal aanschaffen. Deze mogelijkheid lag al op tafel, maar nu kon ze concreet worden. Een hobbel minder om ons plan tot een goed einde te brengen en een flinke korting voor de portemonnee. Op deze manier kreeg de bilateraliteit op een andere manier vorm dan door een schoonmaaktoerusting te verschepen met een houten kist.

 

klik hier voor info over het begrip Groene Kerk

zeilboot gemaakt van teenslippers en plastic uit de omgeving

The Flipflopi Project

boot gemaakt van plastic uit de Amsterdamse grachten

The Plastic Whale

motivatie

voor de financiering van de schoonmaakactie te Kenia

 

Het bijbelse concept van rentmeesterschap inspireert ons om mensen te helpen met de middelen die we ons kunnen veroorloven. De derde encycliek van de Paus behandelt alle actuele zaken: wereldpolitiek, polarisatie, complottheorieën, klimaat enzovoort. Maar bovenal gaat de kerkelijke brief over broederschap en sociale vriendschap. De ander helpen in lijn met zijn of haar cultuur. De Vicaris van Christus citeert de Heilige Franciscus van Assisi:


Van Franciscus' broederlijke vermaningen zou ik die ene willen selecteren waarin hij het heeft over een liefde die de grenzen van ruimte en tijd overstijgt en zalig noemt al wie zijn broeder net zo liefheeft als die ver van hem weg is als wanneer hij dicht bij hem is.

 

Onze actie wil gehoor geven aan deze oproep om echt veel meer te delen op aarde, dan pas zijn we aardig. Duurzaamheid, het planten van bomen, waterbesparing maar bovenal de strijd tegen plastic is van essentieel belang wil de aarde voortbestaan. Ieder welopgevoed mens, gelovig, niet-gelovig wil met deze actualiteit aan de slag. Ben ik mijn broeders hoeder? geldt in die eerder genoemde global village voor iedereen.